Любопитно

Какво е Скир?

Скирът е култивиран исландски млечен продукт, който прилича на цеденото и киселото мляко. Популярен е в целия свят и се предлага както натурален, така и с добавка на плодове, ядки и подсладители.

Скирът е богат на витамини и минерали, добър източник е на калций и съдържа пробиотични бактерии. Калцият е важен за здравето на костите, а пробиотиците помагат за поддържане на здрави черва. Засища човек за по-дълго време, предпазва от остеопороза, подпомага здравето на сърцето, регулира нивото на кръвната захар и осигурява добро количество протеин с минимални количества въглехидрати и мазнини, което го прави питателна храна, която може да бъде чудесно здравословно допълнение към повечето диети.

Обикновено със скир се приготвя високопротеинова закуска, здравословни десерти или междинна лека закуска.

Разберете за всички здравни ползи от консумацията на скир, състава му и противопоказанията като прочетете статията до край.

Какво е Скир?

Скирът е основна храна в Исландия, откакто викинките се заселват там преди повече от 1100 години. Скирът се споменава дори в някои от Сагите, известните истории за викингите и ранната исландска история.

Днес скирът се прави предимно само от обезмаслено прясно краве мляко, но първоначално се е произвеждал както от овче, така и от краве мляко. Млякото се затопля и се добявят живи култури от бактерии, а след като се сгъсти, се прецежда, за да се отстрани суроватката. Наподобява традиционното българско киселото мляко, има подобен на него вкус, но по-плътна текстура.

Скирът става все по-популярен през последните години и вече може да се намери в много хранителни магазини по целия свят, включително и в България.

Състав и полезни свойства
Състав на скира
Скирът е с ниско съдържание на калории, мазнини и въглехидрати. Въпреки че точното му съдържание на хранителни вещества варира в зависимост от марката, порцията от 170 грама натурален скир съдържа:

110 калории;
19 грама протеини;
7 грама въглехидрати;
0 грама мазнини;
Фосфор – 25,5% от РДП (референтен дневен прием);
Калций – 20% от РДП;
Рибофлавин – 19% от РДП;
Витамин B12 – 17% от РДП;
Калий – 5% от РДП.
Скирът е естествено обезмаслен продукт, въпреки че понякога се добавя сметана по време на обработката му, което може да увеличи съдържанието на мазнини. Той също така съдържа повече протеини от много други видове млечни продукти – около 11 грама протеин на 100 грама продукт. За сравнение, същото количество кисело мляко съдържа около 7 грама протеин, докато в пълномасленото прясно мляко има 3,2 грама.

Източник: healthline.com
Снимка: Istock

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Яйца с печени чушки на тиган – Healthy and Tasty
    23.02.2021 at 16:48

    […] ястието с млечно-чеснов сос от Скир, сол и […]

  • Leave a Reply